De ambitie van de gemeente Den Haag om jaarlijks in totaal 4.500 mensen naar school of werk te begeleiden, van wie 3.100 personen uitstromen uit de bijstand, is de afgelopen jaren niet behaald.
In 2019 lukte dat nog wel, maar mede door de coronapandemie, de complexiteit van de uitdagingen van de doelgroep en de mismatch op de arbeidsmarkt, daarna niet meer.
“Mensen die heel lang niet hebben deelgenomen aan het arbeidsproces zijn vaak nog niet in staat van de ene op de andere dag weer ‘gewoon' aan het werk te gaan”, zegt wethouder Arjen Kapteijns. “We hebben als stad echter wel de gezamenlijke verantwoordelijkheid om mensen weer mee te laten doen. Een belangrijke eerste stap is dat zij de kans krijgen werkervaring op te doen.” In 2020 heeft de gemeente 87 procent van de uitstroomdoelstelling gehaald en in 2021 84 procent.
Andere aanpak
Uit de gesprekken die de gemeente voerde met ruim 18.000 Hagenaars die langdurig bijstand ontvangen, blijkt dat werk slechts voor 10 procent haalbaar is op korte termijn. Voor de overige 90 procent is het van belang problemen op verschillende leefgebieden, zoals taal, fysieke en mentale gezondheid, weg te nemen voordat zij naar regulier werk kunnen of kunnen participeren. Deze bevindingen vragen volgens wethouder Kapteijns daarom om een andere aanpak om iedereen mee te kunnen laten doen in de samenleving.